dimecres, 23 de juny del 2021

VALORACIÓ DE L'ASSIGNATURA I AUTOAVALUACIÓ

 Com a valoració final de la docència i l'assignatura, he de dir que estic molt contenta i satisfeta amb el funcionament d'educació física. Considero que se'ns han ensenyat continguts i recursos molt importants i sobretot, s'ha donat visibilitat a dimensions que han quedat molt infravalorades al llarg de la història i que no s'incloïen en l'àrea d'educació física en moltes escoles com ara la dansa i l'expressió corporal. Les classes han donat molt peu a la creativitat, a l'autonomia i al treball en equip. 

Un altre punt a destacar, és que considero que la mestra s'ha esforçat molt a adaptar l'assignatura a la situació actual i ha tingut molt en compte els nostres interessos. Ha planificat unes sessions molt elaborades i enriquidores que han fet que poguéssim relacionar la teoria amb la pràctica. Personalment, estic molt agraïda a la Laura per tot el que ha preparat i tot el que ens ha ensenyat. També m'ha agradat molt que parlés de temes com els estereotips, els tipus de mestres en l'educació física, el paper de les famílies en els esportistes d'elit, gestionar la frustració en perdre...

Si hagués de mencionar algun punt feble, diria que no hem tractat massa la diversitat i les discapacitats dins d'educació física per tal d'adaptar les classes a tot l'alumnat. Això no obstant, com l'any vinent seguim cursant l'assignatura, segurament tractarem aquests temes. 

Pel que fa a l'autoavaluació, considero que he après molt en aquesta assignatura, tant els fonaments teòrics bàsics com els continguts més pràctics. Venia d'haver fet molt teatre i dansa i tractar-ho a classe em va agradar molt i em va fer aprendre amb quins exercicis podria introduir continguts d'aquestes dimensions. A més, també he après molts reptes i activitats per treballar de forma grupal i com cada membre del grup pot aportar els seus punts forts i reforçar els seus punts febles aprenent dels altres.

Personalment, estic molt orgullosa de la meva actuació dins l'assignatura, ja que considero que he participat en totes les activitats aportant les meves habilitats i facilitats i après molt dels meus companys del grup i de la mestra. A més, he pogut aportar les meves valoracions de l'assignatura quan la Laura les ha demanat i he entregat tots els treballs tan individuals i grupals.

Ha estat sens dubte, una de les millors assignatures d'aquest curs!

FITCOIN RACE

 El repte de Fitcoin race proposat pel professorat d'educació física consistia a anar contant quant temps dedicàvem a fer esport durant la setmana. Havíem d'anar fent fotografies o vídeos del que fèiem per després enviar les evidències a la mestra. Al final de la setmana calculaves els punts que havies aconseguit segons el temps i l'esport i els col·locàvem en un Excel. El grup que més punts aconseguís, era el guanyador. 


Aquest repte em va semblar una gran proposta per conscienciar a l'alumnat de com es pot aprofitar el temps per fer una mica d'esport i adquirir uns hàbits més saludables. Vivim en una societat que a moltes persones ens fa estar asseguts estudiant o treballant durant hores i hores i no es dona suficient importància al fet que necessitem moure'ns i exercitar-nos una mica. Aquest repte va molt més enllà de guanyar un concurs, proposa que analitzem el nostre dia a dia per tal d'aconseguir treure aquells minuts que tinguem per dedicar-los a nosaltres mateixos. Tot suma punts, caminar, ballar, jugar a tenis... Només t'has de superar a tu mateix, augmentar allò que fas diàriament per anar aconseguint més si més punts. 

Trobo que és una proposta molt potent que es podria fer a nivell d'escola per conscienciar a tota la comunitat educativa.

Si que és cert que a vegades ens oblidàvem de fer les evidències i el recull de les dades setmanals se'ns va fer una mica feixuc, és per això que penso que el professorat ha de motivar molt a l'alumnat i ha de reflectir els seus objectius de forma clara perquè tothom hi participi. També penso que potenciar l'esperit de competició en aquest cas és molt positiu, ja que els alumnes estaran més motivats a l'hora d'aconseguir els punts, però sobretot, s'ha de transmetre la importància que el que hem de fer és superar-nos a nosaltres mateixos. 

Finalment, considero que amb aquest repte es treballen les següents dimensions i competències:

- Dimensió activitat física:

  •  Competència 1. Resoldre situacions motrius de forma eficaç en la pràctica d’activitats físiques.          
  •  Competència 2. Prendre consciència dels límits i les possibilitats del propi cos en la realització d’activitats físiques.

- Dimensió hàbits saludables: (dimensió principal)

  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana.        
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.
I si en els esports que practiquen els alumnes entren jocs motors tradicionals o de temps de lleure, dansa o exercicis d'expressió corporal com el teatre:

- Dimensió expressió i comunicació corporal
  • Competència 5. Comunicar vivències, emocions i idees utilitzant els recursos expressius del propi cos. 
  • Competència 6. Prendre part en activitats col·lectives d’expressió i comunicació corporal per afavorir la relació amb els altres.
- Dimensió joc motor i temps de lleure
  • Competència 7. Participar en el joc col·lectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. 
  • Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure.

dimarts, 22 de juny del 2021

BIBLIOGRAFIA

REFLEXIONS FINALS

 Després d'haver descrit i analitzat totes les pràctiques que hem fet aquest semestre, faré una reflexió sobre el que considero que he après i relacionaré amb el currículum d'educació primària aquests continguts.

Considero que en aquesta assignatura he après les dimensions d'educació física, les seves competències i se'ns ha ensenyat de manera teòrica i pràctica recursos i maneres d'aplicar els continguts a treballar al dia a dia.

En cada pràctica que hem fet, hem pogut treballar una o dues dimensions del currículum  d'educació física. En les activitats com acroesport, dansa i expressió corporal ha destacat la dimensió d'expressió i comunicació corporal, amb els jocs tradicionals i populars i la cursa d'orientació hem treballat la dimensió de joc motor i temps de lleure i amb els reptes cooperatius i els exercicis per potenciar les habilitats motrius bàsiques hem treballat la dimensió d'activitat física

Així mateix, amb la pràctica de l'Escape Room, hem pogut treballar totes les dimensions i competències en una mateixa activitat combinant reptes pertinents a dimensions diferents que en conjunt tenien un sentit global.

A més, pel que fa a la dimensió d'hàbits saludables, aquesta està present a totes les pràctiques que hem fet perquè és transversal. Quan el o la mestra transmet la importància de fer esport, de seguir una dieta equilibrada, de relaxar-se, de beure aigua... indirectament està transmetent continguts i treballant competències d'aquesta dimensió. És per això, que considero que aquesta ha estat present en totes les pràctiques explicades anteriorment. A més, amb el repte de Fitcoin race es va veure molt ben reflectida aquesta dimensió, ja que es transmetia la idea que fer esport diàriament, ja sigui caminant fins a la feina o anant a una classe de natació és molt beneficiós per la nostra salut. El repte, tal com s'ha comentat, incitava als alumnes a incrementar el temps d'activitat física i esport en el seu dia a dia i agafar consciència de les hores que estem sense moure'ns i com podríem aprofitar-lo d'una altra manera més saludable. 

D'altra banda, també he après didàctica i organització de l'educació física. Quins materials escollir, les instal·lacions i les diferents fases d'una classe: l'activació, la part principal i finalment a tornada a la calma. Aquests continguts els vam aprendre en sessions teòriques, però després els vaig veure aplicats a la realitat en les classes pràctiques. Així com també he après una mica d'història d'aquesta àrea curricular i el paper de l'assignatura dins el sistema educatiu i el currículum. A partir de les lectures també he pogut reforçar aquests últims aspectes, ja que moltes parlaven de com està situada l'àrea d'educació física a l'escola, de la importància de connectar-la amb altres àrees i àmbits curriculars i de com aquesta ha anat evolucionant al llarg del temps i com hauria de fer-ho de cara al futur per tal de seguir trencant estereotips, transmetre bons valors i hàbits i fer que tots els infants se sentin part d'aquesta assignatura. 

Un altre aspecte a destacar, és la connexió de les activitats que hem anat fent amb les competències bàsiques d'educació primària. 

En primer lloc, hem treballat la competència lingüística i audiovisual quan hem hagut de comunicar idees, valoracions i explicar als nostres companys una activitat com quan ensenyàvem la coreografia. També quan vam fer els vídeos i fotografies per la Fitcoin race

En segon lloc, la competència de coneixement i interacció amb el món físic quan hem fet activitats a l'exterior i en altres espais de la universitat com ara la cursa d'orientació. 

En tercer lloc, hem treballat la competència artística i cultural quan vam ballar la dansa egípcia al Escape Room o quan vam inventar la nostra coreografia i les representacions corporals.  Tal com s'indica el currículum aquesta competència "inclou la capacitat de crear produccions artístiques pròpies o expressar experiències i emocions a través de diferents mitjans artístics" (Currículum d'educació primària, 2015).  

En quart lloc, també s'ha potenciat la competència social i ciutadana, ja que la majoria de reptes i activitats eren cooperatives i els grups havien d'aprendre a resoldre els seus conflictes i a trobar formes de treball que incloguessin a tots els membres del grup. 

En cinquè lloc, considero que la competència d'aprendre a aprendre ha estat molt present durant tota l'assignatura, ja que a partir d'uns objectius i indicacions els alumnes hem hagut d'organitzar i conduir el nostre aprenentatge individual i grupal. 

Per últim, la competència bàsica més transversal de l'assignatura penso que ha estat la d'autonomia, iniciativa personal i emprenedoria. Durant l'assignatura, per resoldre els reptes que se'ns proposaven, necessitàvem molta iniciativa, confiança en un mateix, perseverança i autocrítica així com assumir els riscos, aprendre dels errors, i sobretot, treballar en equip.  Per tant, considero que aquesta ha estat la més important i la que més hem desenvolupat en aquesta assignatura. 

A tall de conclusió, aquesta assignatura ha estat molt enriquidora no només pels continguts que s'han transmès, sinó també pels valors, recursos i activitats creatives que se'ns han ensenyat. Ens ha oferit un gran ventall de possibilitats per treballar les competències d'educació física d'una manera diferent i que s'adapta als gustos i interessos dels infants i a més, ha donat visibilitat a dimensions del currículum com la d'expressió i comunicació corporal que han estat, durant molts anys, ignorades i infravalorades. 

ÚLTIMA SESSIÓ

 A l'última sessió vam realitzar un repàs de les pràctiques que havíem fet i les vam relacionar amb les dimensions del currículum. 

Després vam realitzar un kahoot per fer un repàs de tots els continguts treballats durant el semestre i finalment, vam completar una rúbrica d'avaluació de l'assignatura juntament amb una valoració grupal en la qual comentàvem els punts forts i febles que hi hem trobat. 









Font: Laura Carbonero (2021) Universitat Autònoma de Barcelona


RESSENYA DE L'ARTICLE

 Una de les activitats grupals que vam realitzar va ser fer una ressenya sobre l'article “Educación física e interdisciplinariedad, una relación cada vez más necesaria” de Jordi Díaz Lucea. En aquest article es parlava sobre com era d'important incorporar l'interdisciplinarietat en l'educació i oferia un gran ventall d'idees i recursos per a fer-ho. Se centrava en l'àmbit de l'educació física, ja que s'explicava que quan es feia algun projecte interdisciplinar, se solia deixar de banda a aquesta assignatura. També s'enumeraven algunes problemàtiques que patien algunes escoles a l'hora d'incorporar la interdisciplinarietat a les aules. 

Llegir aquest article em va agradar perquè em vaig sentir molt identificada amb el fet que l'educació física sol quedar-se apartada dels projectes interdisciplicars quan en realitat tenen moltíssim potencial a l'hora de plantejar reptes i activitats relacionats amb la temàtica del projecte com ara fer una cursa d'orientació trobant coses relacionades amb la temàtica, un Escape Room, incorporar algun joc tradicional relacionat, algun repte cooperatiu... 

A mesura que hem anat fent les pràctiques d'educació física m'he anat adonant del gran potencial que té aquesta assignatura i com el o la mestra té a les mans el poder de donar-li importància i valor a l'assignatura perquè aporti bons coneixements, valors i connexions amb les altres àrees i amb la vida quotidiana. 


PRÀCTICA 6: ESCAPE ROOM

 Per finalitzar les sessions d'educació física la mestra Laura Carbonero va preparar un Escape Room en el qual es recollien tots els continguts i competències que havíem anat treballant durant el semestre. Aquest es feia amb tot el grup del seminari, tot i que hi havia certes parts que les fèiem en grups més reduïts. Per aconseguir que el minotaure no ens mengés, havíem d'aconseguir la clau per obrir la porta de la classe i aquesta es trobava seguint unes indicacions i pistes que ens portaven a diferents reptes que havíem de resoldre. Dins aquests reptes trobàvem acroesport, exercicis mentals, piràmides d'alimentació, reptes grupals, representacions corporals, la cerca d'objectes, dansa egípcia... Tots aquests s'havien de resoldre en menys d'una hora. 

Tots aquests reptes estaven interrelacionats i eren una manera de sintetitzar tot el que havíem après en una sola sessió. 

"El cerebro está hecho para aprender, es lo que suele hacer mejor”. 

Gerald Edelman (premio Nobel de Fisiología y Medicina en 1972) 


COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLEN: L'Escape Room comprenia totes les dimensions i competències de l'àmbit d'educació física. 

Dimensió activitat física:

  • Competència 1. Resoldre situacions motrius de forma eficaç en la pràctica d’activitats físiques.  
  • Competència 2. Prendre consciència dels límits i les possibilitats del propi cos en la realització d’activitats físiques.
Dimensió hàbits saludables:
  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana. 
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.
Dimensió expressió i comunicació corporal:
  • Competència 5. Comunicar vivències, emocions i idees utilitzant els recursos expressius del propi cos. 
  • Competència 6. Prendre part en activitats col·lectives d’expressió i comunicació corporal per afavorir la relació amb els altres. 
Dimensió joc motor i temps de lleure:
  • Competència 7. Participar en el joc col·lectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. 
  • Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure.
CONTINGUTS CLAU
  • Consciència i control del cos. 
  • Lateralitat. 
  • Equilibri. 
  • Orientació espaciotemporal. 
  • Resolució de situacions motrius. 
  • Habilitats motrius bàsiques. 
  • Coordinació motriu. 
  • Hàbits higiènics, posturals, corporals i alimentaris saludables. 
  • Mesures bàsiques de seguretat en la pràctica de l’activitat física. 
  • Joc motor. 
  • Esforç i superació. 
  • Cooperació i respecte.
  • Elements i tècniques de l’expressió i la comunicació corporal.
FINALITATS:
  • Connectar tots els continguts treballats durant el semestre. 
  • Fomentar el respecte i la cohesió de grup.
  • Resoldre tots els reptes respectant les limitacions del temps.
  • Posar en pràctica totes les competències del currículum de primària. 

REFLEXIÓ:

Aquesta sessió em va semblar una manera molt creativa i lúdica de treballar tot el que havíem anat aprenent durant el semestre. L'Escape Room és un joc que actualment s'està incorporant en molts àmbits de la vida quotidiana, alguns jocs de taula i negocis ofereixen Escape Rooms de temàtiques diferents i en l'àmbit educatiu també es comencen a utilitzar per treballar diferents continguts. Així doncs, és una dinàmica que està agradant molt i considero que és molt encertat emprar-la en les diferents àrees educatives. A més, en ser un joc amb un gran ventall de possibilitats, fa que el treball interdisciplinar sigui més fàcil de ser introduït. Pots treballar continguts d'àrees diferents: d'educació física, d'educació visual i plàstica, de matemàtiques, de medi social i natural, llengua... tot depèn dels objectius que busquis amb l'activitat. 

A més, pots afegir dificultats o limitacions segons l'alumnat que tinguis. Pots limitar el temps, l'espai, els moviments... inclús podries fer un Escape Room amb la limitació que els participants només es poden comunicar mitjançant la comunicació no verbal.

A tall de conclusió, agraeixo i valoro haver pogut experimentar un Escape Room en l'àmbit educatiu perquè m'ha aportat moltes idees per treballar de cara al futur amb els alumnes. És una opció molt lúdica però també amb moltíssimes possibilitats de treball diferent i interdisciplinar. 

PRÀCTICA 5: REPRESENTACIONS EXPRESSIÓ CORPORAL

 En aquesta sessió vam treballar les posicions i moviment del cos per expressar-nos sense parlar. En primer lloc, es va fer una petita introducció teòrica que parlava sobre els objectius i potencials d'aquesta pràctica. Seguidament, ens vam dividir en grups i vam haver de resoldre uns reptes d'expressió corporal que consistien a representar una pel·lícula, una sèrie de dibuixos animats, un musical... sense veu, només amb el cos. Va ser molt divertit i em va agradar molt pensar en grup com podíem expressar amb el cos allò que expressaríem verbalment. Finalment, vam haver de representar algun monument o pintura històrica de forma estàtica o alguna escena coneguda mundialment. 

El resultat tant del meu grup com dels altres va ser molt bo i en general, va ser fàcil encertar el que s'estava representant. 

COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLEN:

Dimensió expressió i comunicació corporal:

  • Competència 5. Comunicar vivències, emocions i idees utilitzant els recursos expressius del propi cos. 
  • Competència 6. Prendre part en activitats col·lectives d’expressió i comunicació corporal per afavorir la relació amb els altres.
Dimensió hàbits saludables:  (transversal)
  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana. 
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.
CONTINGUTS CLAU:

Consciència i control del cos. 

Lateralitat. 

Equilibri. 

Orientació espaciotemporal.

Hàbits higiènics, posturals, corporals i alimentaris saludables. 

Coordinació motriu.

Cooperació i respecte.

Elements i tècniques de l’expressió i la comunicació corporal.

Esforç i superació.

FINALITATS DE LA PRÀCTICA:

  • Treballar la comunicació i l'expressió del cos.
  • Fomentar el respecte pels companys i companyes.
  • Conèixer el propi cos i acceptar-lo. 
  • Expressar sentiments, emocions i missatges a través del cos. 
  • Treballar en equip.
REFLEXIÓ:

Aquesta sessió em va agradar molt, vaig trobar molta relació amb l'àmbit artístic com el teatre i la dansa, ja que constantment havies de moure't per representar amb el teu cos allò que volies comunicar. Considero que és molt important treballar la comunicació no verbal, ja que aquesta s'aplica en el dia a dia de les persones i tenir-la desenvolupada pot ser un gran punt a favor a l'hora de parlar en públic i destensar el cos en presentacions. 

El fet de treballar en equip aporta molts beneficis a aquest tipus de pràctica, hi ha altres persones que poden observar el que tu representaràs i et poden fer saber les seves interpretacions i recomanacions o consells perquè sigui més clar. A més, el fet de ser varies persones que representen alhora fa que la representació pugui ser més completa i complexa. 

Per últim, trobo que aquest tipus de pràctica està molt poc present en l'educació física i és interessant donar-li la visibilitat i importància que es mereix per tal de treballar l'expressió corporal en la seva totalitat. 

PRÀCTICA 4: JOCS TRADICIONALS I POPULARS

 En aquesta pràctica vam anar al SAF, ja que requeria més espai. La sessió estava dividida en tres parts:

- L'activació: jugant al joc d'arrancar cues la mestra aconseguia que tots i totes activéssim el cos i ens preparéssim per a les activitats principals.

- Part principal: aquesta part consistia a, en grups de treball,  anar jugant als jocs tradicionals i populars que es proposaven. També hi havia variants dins de cada joc per si el volíem complicar una mica. Entre ells hi havia: saltar a la corda cantant cançons populars, la xarranca, la gallineta cega, el fet i amagar, pica paret...

- Després, amb tot el grup vam jugar al mocador introduint algunes variants com anar a buscar-lo amb els ulls tancats, amb una cama coixa...

- Tornada a la calma: per a tornar a la calma vam jugar a la bomba, fet que ens va fer baixar el ritme que portàvem tota la sessió. 

Material: en aquesta sessió trobàvem tota mena de material, aros, guixos, cordes, gomes, pilotes, mocadors... Tot el necessari per jugar als jocs tradicionals i populars.

Instal·lacions: Pista de pàdel del SAF. 

COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLEN

Dimensió joc motor i temps de lleure: 

  • Competència 7. Participar en el joc col·lectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. 
  • Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure.
Dimensió hàbits saludables:
  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana.  
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.
CONTINGUTS CLAU: En els diferents jocs tradicionals es treballen continguts diversos.
  • Consciència i control del cos.
  • Equilibri. 
  • Orientació espaciotemporal
  • Joc motor. 
  • Esforç i superació. 
  • Cooperació i respecte.
  • Coordinació motriu.
  • Lateralitat.
  • Resolució de situacions motrius. 
  • Habilitats motrius bàsiques. 
  • Mesures bàsiques de seguretat en la pràctica de l’activitat física.
FINALITATS:
  • Promoure coneixement sobre la pròpia cultura i tradició i alhora, respectar les diferents de la nostra.
  • Potenciar el treball en equip.
  • Treballar les habilitats motrius bàsiques.
  • Conèixer els jocs tradicionals i populars perquè segueixin estant vigents en la nostra societat. 
  • Conèixer una altra manera de fer exercici, jugant. 
REFLEXIÓ:

Personalment, aquesta ha estat una de les sessions que més vaig gaudir. Crec que la importància d'aquesta pràctica recau en el fet que totes les activitats que vam fer són jocs tradicionals i populars que han perdurat en el temps gràcies al fet que han anat passant de generació en generació. Actualment, els jocs dels infants estan canviant radicalment a causa de la introducció de les tecnologies en les nostres vides. És per això, que molts nens i nenes comencen a no conèixer aquests jocs i és per aquest motiu que els i les mestres d'educació física han d'encarregar-se que els infants tenen la possibilitat de conèixer-los i jugar-hi per tal d'obrir el seu ventall de possibilitats a l'hora de jugar. 

D'altra banda, un altre aspecte a destacar d'aquests jocs és el fet que amb ells es pot treballar amb variants per a fer-los més llargs i complexo
s segons l'alumnat que tenim i alhora, es treballa el seguiment i respecte de les normes dels jocs. 

Per tant, són la base per a poder treballar allò que al mestre li interessi més i presenten una gran varietat d'opcions per tal que es puguin adaptar a alumnat de diferents edats i nivells. 

dilluns, 21 de juny del 2021

PRÀCTICA 3: CURSA D'ORIENTACIÓ PER LA UAB

 En aquesta pràctica, seguint un mapa i unes pistes, vam haver de trobar diferents llocs i elements distribuïts per la universitat. 

Va ser una pràctica molt productiva en la qual estàvem constantment treballant el sentit de l'orientació a la vegada que caminàvem per tota la universitat i buscàvem els llocs del mapa. 

COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLEN

- Dimensió joc motor i temps de lleure: 

  • Competència 7. Participar en el joc col·lectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. 
  • Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure.
- Dimensió hàbits saludables: (Transversal)
  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana.        
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.
CONTINGUTS CLAU
  • Orientació espaciotemporal. 
  • Resolució de situacions motrius.
  • Esforç i superació. 
  • Cooperació i respecte.
FINALITATS
  • Emprar el sentit d'orientació per ubicar-se i seguir el mapa fins als llocs indicats.
  • Raonar les pistes per trobar allò que es descriu.
  • Treballar en equip.
  • Potenciar l'esperit de competició per guanyar la cursa.
  • Gestionar el temps.
REFLEXIÓ

Aquesta sessió ens va servir per treballar molts coneixements de forma interdisciplinar. Considero que és una activitat que permet treballar l'activitat física, el sentit de l'orientació i també aquells coneixements que es requereixin per tal de trobar els diferents elements. Es podria relacionar amb l'àrea de medi natural, medi social, música, educació visual... segons el que es va trobant al llarg de la cursa (un piano, una obra artística, un tipus d'arbre, un carrer amb el nom d'algun personatge històric important...) És per això que crec que és una activitat amb molt potencial. 


A més, les activitats físiques que es treballen poden dependre del grau d'exigència de la cursa, si hi ha un límit de temps hauran de correr més, si l'enfoquem com una competició intentaran anar més de pressa... En canvi, si l'enfoquem com una excursió els alumnes passejaran més tranquils mentre van trobant les diferents coses. És el mestre el que ha de decidir, segons les necessitats i motivacions del grup quina és la millor opció. 

D'altra banda, també es potencia el treball en equip, fent que tots els membres d'aquest participin de forma activa en la cursa buscant tots els elements i interpreten el mapa. 

PRÀCTICA 2: COREOGRAFIA COOPERATIVA


En aquesta pràctica vam haver de crear una coreografia per la cançó de Celebrem de Miki Nuñez. 

La classe va quedar dividida en els grups de treball i cadascun s'encarregava de coreografiar una part de la cançó. Quan acabàvem l'havíem d'ensenyar a la resta del grup i alhora, ens havíem d'aprendre les seves parts. 

Finalment, un cop ens havíem après tota la coreografia, la vam ballar tots junts.  

                                                                                                                                                                      Font: https://lebal.es/el-baile-reduce-el-deficit-de-atencion-y-la-obesidad-en-ninos/

COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLEN:

Dimensió expressió i comunicació corporal:

  • Competència 5. Comunicar vivències, emocions i idees utilitzant els recursos expressius del propi cos. 
  • Competència 6. Prendre part en activitats col·lectives d’expressió i comunicació corporal per afavorir la relació amb els altres.
Dimensió hàbits saludables:  (transversal)
  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana. 
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.

CONTINGUTS CLAU:

Consciència i control del cos. 

Lateralitat. 

Equilibri. 

Orientació espaciotemporal.

Hàbits higiènics, posturals, corporals i alimentaris saludables. 

Coordinació motriu.

Cooperació i respecte.

Elements i tècniques de l’expressió i la comunicació corporal.

Esforç i superació.

FINALITATS DE LA PRÀCTICA:

  • Treballar la comunicació i l'expressió del cos.
  • Fomentar el respecte pels companys i companyes.
  • Conèixer el propi cos i acceptar-lo. 
  • Expressar sentiments, emocions i missatges a través del cos. 
  • Treballar en equip. 
REFLEXIÓ:

En aquesta pràctica vam poder posar en pràctica l'expressió de tot el cos per tal de crear una coreografia. Considero que és molt important introduir la dansa dins l'educació física, ja que és una disciplina que normalment no s'introdueix gaire, i si es fa, sol estar destinada pel gènere femení, fet que fa els nois sentin que aquesta pràctica no va amb ells (estereotips de gènere). El fet de ballar posa en pràctica moltes capacitats: s'ha d'escoltar i seguir el ritme de la música, has de coordinar-te a tu mateix per després anar coordinat amb el grup que t'acompanya, has de destensar-te per reproduir els moviments de forma neta... Molts cops, això requereix perdre la vergonya de moure's davant dels altres i deixar-se anar. Per a molts infants i sobretot adolescents, aquesta activitat pot suposar molt estrès, ja que pateixen pel judici dels seus companys. És per això que el mestre ha d'actuar en tot moment i fomentar el respecte i l'acceptació de totes les representacions que es fan.

Així doncs, és important treballar l'expressió del cos mitjançant diferents activitats perquè els infants vagin aprenent a acceptar-se a si mateixos i als seus companys i treballin una altra via de comunicació essencial: el moviment del cos. 

LA SESSIÓ DE DANSA AMB MAGÍ SERRA

La sessió de dansa que vam fer amb Magí Serra s'anomenava "La dansa és cosa teva", en aquesta sessió vam poder agafar molta consciència sobre el nostre cos i aprendre a relaxar cadascuna de les seves parts. Mitjançant alguns exercicis connectàvem amb cada part del cos i la relaxàvem per després anar fent seqüències de moviment lliure i en parelles. El fet que alguns exercicis els realitzéssim en parelles feia que adaptéssim el nostre cos a les necessitats de l'altra persona per arribar a establir una connexió que ens portava cap al moviment. També entrava la importància de la confiança en els exercicis de tancar els ulls i deixar que la teva parella et guiés. 

Personalment, em va agradar molt la sessió i vaig aprendre a connectar amb mi mateixa per entendre cadascun dels moviments que faig amb el cos i com m'afecta la tensió que tinc causada per l'estrès. També valoro molt positivament que la Laura hagi volgut fer una sessió especialitzada en dansa, ja que molts cops aquesta disciplina queda apartada i donar-li més visibilitat fa que puguem aprendre tot el que pot aportar als infants. 

Això no obstant, considero que aquesta pràctica s'apropava més a disciplines com ioga o meditació que no tant dansa com a tal, tot i així, tots aquests exercicis també formen part de la part prèvia a la dansa i d'estils com la dansa contemporània. Potser no seria una pràctica per a fer amb infants tota una hora, però sí que alguns exercicis els podríem incloure en alguna sessió. 

Finalment, penso que les competències que es treballaven coincideixen amb les de la pràctica anterior i pel que fa a les finalitats, considero que aquesta sessió anava enfocada a relaxar el cos, agafar consciència de les parts del cos i treballar el moviment amb parelles i d'un mateix. 

PRÀCTICA 1: REPTES COOPERATIUS

En aquesta pràctica, amb els nostres grups de treball vam haver de completar uns reptes cooperatius plantejats per la professora.

La classe començava amb una introducció teòrica sobre com podíem treballar els reptes cooperatius i quins beneficis tenien. Després entràvem dins la part principal de la sessió en la qual anàvem fent els reptes amb el nostre grup. I després, per tornar a la calma, vam fer un exercici tota la classe que consistia a anar-nos passant un aro sense trencar la rotllana que servia per tornar a la calma. 

Finalment, teníem un instrument d'avaluació que era la rúbrica que ens servia per avaluar l'actuació de tots els membres del grup en els reptes. 

COMPETÈNCIES QUE ES TREBALLEN:

- Dimensió activitat física: (transversal)

  •  Competència 1. Resoldre situacions motrius de forma eficaç en la pràctica d’activitats físiques.          
  •  Competència 2. Prendre consciència dels límits i les possibilitats del propi cos en la realització d’activitats físiques.

- Dimensió hàbits saludables: 

  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana.        
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.

- Dimensió joc motor i temps de lleure: 

  •  Competència 7. Participar en el joc col·lectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. 
  •  Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure.

CONTINGUTS CLAU QUE ES TREBALLEN: 

Consciència i control del cos. 

Lateralitat. 

Equilibri. 

Resolució de situacions motrius. 

Habilitats motrius bàsiques. 

Coordinació motriu.

Joc motor. 

Esforç i superació. 

Cooperació i respecte

Hàbits higiènics, posturals, corporals i alimentaris saludables.

FINALITATS DE LA PRÀCTICA: 

- Treballar en equip per aconseguir els reptes plantejats.

- Respectar els ritmes i habilitats de tots els companys i tenir-los en compte alhora d'aconseguir el repte. 

REFLEXIÓ:

En aquesta pràctica em vaig adonar de la importància que pot tenir el treball en equip a l'hora de resoldre reptes perquè cada membre conegui les seves habilitats i les posi en pràctica, junt amb els seus companys i companyes. D'aquesta manera cada persona pot aportar els seus punts forts i es poden ajudar entre tots per equilibrar els punts febles d'un membre amb els punts forts d'un altre.  En el meu cas, ho vaig poder vivenciar i va ser molt gratificant veure com entre tots aconseguíem reptes que segurament de forma individual seria molt més complex. 

D'altra banda, penso que és molt important el paper del mestre en aquests reptes, el professor/a s'ha d'assegurar que els reptes s'estan realitzant de forma adequada i que tots els membres del grup hi estan participant de forma activa i amb respecte. També pot ser beneficiós que el mestre faci els grups dels alumnes si els coneix per tal de distribuir als alumnes segons les seves capacitats. 

A tall de conclusió, em va agradar molt compartir aquests reptes amb els companys del meu grup i em va donar moltes idees de cara el futur per a treballar diferents habilitats motrius en diferents reptes. 

ACROESPORT

 En aquesta pràctica individual, vam haver de representar diverses figures d'acroesport amb família o amics. Prèviament havíem fet una sessió teòrica en la qual es tractava què és l'acroesport, els rols i funcions que hi ha, les fases de construcció, les transicions, els elements de seguretat i els seus beneficis. 

Seguidament, vam fer les figures i les vam enviar a la professora:


En aquesta pràctica es treballen dues dimensions principals i una que és transversal:

Dimensió expressió i comunicació corporal:
  • Competència 6. Prendre part en activitats col·lectives d’expressió i comunicació corporal per afavorir la relació amb els altres.
Dimensió: Joc motor i temps de lleure:

  • Competència 7. Participar en el joc col·lectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. 
  • Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure.
Dimensió hàbits saludables: (transversal)
  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana.        
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.

Les finalitats d'aquesta pràctica han estat portar la teoria apresa a la pràctica i actuar com a mestres per tal de fer que el nostre equip pogués fer totes les figures. Com nosaltres teníem coneixements previs, érem capaços de poder guiar als integrants del grup en com havien de col·locar-se, qui podia ser el portador, l'àgil i l'ajudant... Això no obstant, com no es feia en format coreografia, no vam  treballar tant les transicions, ja que un cop fèiem la foto baixàvem i preparàvem la següent figura. El que sí que vam posar en pràctica van ser els elements de seguretat i les fases de construcció de les figures. 

Durant la pràctica, vaig poder adquirir un rol diferent del qual hauria tingut si no hagués conegut l'acroesport i com l'equip estava format per infants, vaig poder observar com aquests s'ho van passar molt bé i estaven motivats per aconseguir totes les figures. Aquest fet em va motivar i em va fer pensar en com podria treballar l'acroesport de cara el futur. 


HABILITATS MOTRIUS BÀSIQUES

La següent pràctica grupal acompanyada d'una sessió teòrica, hem realitzat una proposta de treball de les habilitats motrius bàsiques. 

Aquestes són: 

- Els desplaçaments (actius eficaços, actius no eficaços i passius)

- Els girs (eix vertical, eix horitzontal i eix antiposterior)

- Els salts (de distància, d'obstacles, estètics, amb manipulació d'objectes...)

- La manipulació i control d'objectes (llançaments, recepcions, colpejos, bots...)

La nostra proposta estava basada en quatre activitats, cadascuna centrada a treballar com a mínim una de les activitats motrius bàsiques. En aquestes, incloíem el nivell, els objectius, el material i el desenvolupament. 

Aquesta activitat ens ha servit per posar en pràctica les habilitats motius bàsiques i alhora, potenciar la nostra creativitat per pensar exercicis que treballessin aquestes.

DIMENSIONS QUE ES TREBALLEN: 

- Dimensió activitat física: 

  •  Competència 1. Resoldre situacions motrius de forma eficaç en la pràctica d’activitats físiques.          
  •  Competència 2. Prendre consciència dels límits i les possibilitats del propi cos en la realització d’activitats físiques.

- Dimensió hàbits saludables: 

  • Competència 3. Mostrar hàbits saludables en la pràctica d’activitats físiques i en la vida quotidiana.        
  • Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l’activitat física com a factor beneficiós per a la salut.

Dimensió joc motor i temps de lleure: 

  •  Competència 7. Participar en el joc col·lectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. 
  •  Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l’entorn com una forma d’ocupació del temps de lleure.

CONTINGUTS CLAU QUE ES TREBALLEN: 

  • Consciència i control del cos. 
  • Lateralitat. 
  • Equilibri. 
  • Resolució de situacions motrius. 
  • Habilitats motrius bàsiques. 
  • Coordinació motriu.
  • Joc motor. 
  • Esforç i superació. 
  • Cooperació i respecte
  •  Hàbits higiènics, posturals, corporals i alimentaris saludables.

FOTOGRAFIES DE LA PRÀCTICA: 




SEQÜÈNCIA DE DESPLAÇAMENTS




SALTS








                                   GIRS







CONTROL, MANIPULACIÓ D’OBJECTES I SALT




COMENCEM L'ASSIGNATURA! REFLEXIÓ INICIAL

Per tal d'introduir-nos en el món de l'educació física, el primer que vam fer va ser a partir de les lectures de Dani Rovira (Educación física en el aula. Usos tópicos) i V. Callado (Alumnes amables) vam fer una reflexió grupal sobre les nostres experiències en aquesta assignatura i quins punts forts i febles trobàvem que tenia. Aquestes lectures explicaven amb tocs d'humor moltes de les situacions que viuen tant els alumnes com els mestres d'educació física de forma quotidiana i que potser mai ens havíem parat a donar-li importància. 

Gràcies a aquesta activitat, vaig poder reflexionar sobre com l'assignatura d'educació física, tot i ser una àrea tradicionalment vista com lúdica i de lleure que tots els infants gaudeixen, té una gran responsabilitat a l'hora de trencar estereotips i fer que tots els nens i nenes, respectant els seus ritmes evolutius, exercitin el seu cos i prenguin consciència de la importància que té l'esport en el dia a dia de les persones. Tots els infants han d'aconseguir trobar el seu lloc dins el món de l'educació física, i aquest, ha estat un dels punts febles que ha afectat molts alumnes. Aquesta assignatura, a vegades s'ha enfocat massa als esports més clàssics com el futbol, el bàsquet, el tenis... Donant molt protagonisme als alumnes que els agradaven aquests esports i tenien facilitats. Per contra, això ha fet que una altra part de l'alumnat senti que no és suficientment bo o apte per practicar aquests esports.

Un altre punt a destacar, són els grans estereotips que es vivencien diàriament a educació física. El fet que s'associïn uns esports al gènere masculí i uns altres al gènere femení i inclús que es transmeti indirectament la idea que les noies no són capaces de jugar a certs esports com els nois, ha fet que molts infants no s'atreveixin a provar certs esports per por a "Què pensaran els altres?" o per pensar que no tenen les capacitats suficients. 

És per aquests motius que el paper del mestre en l'educació física és essencial per tractar totes aquestes problemàtiques i alhora, transmetre uns bons hàbits i idees sobre l'esport que incloguin a tot l'alumnat. I per tant, també és molt important valorar la professió, ja que per tal de ser un bon mestre es necessiten molts coneixements, creativitat i esforç per tal d'adaptar a l'àrea a infants diferents.



Font: https://ismaelcaracol.wordpress.com/4o-eso-3/



 

VALORACIÓ DE L'ASSIGNATURA I AUTOAVALUACIÓ

 Com a valoració final de la docència i l'assignatura, he de dir que estic molt contenta i satisfeta amb el funcionament d'educació ...